İhalenin Feshi Davası Kime Karşı Açılır? İhalenin Feshi Davası Nedir? basvurusonucu

İhalenin feshi için dava açılması için gerekli koşulları sağlamak gerekir. Davaya konu olan olay içerisindeki kişilerin dava açma hakkı elde etmiş olması beklenir.
İhalenin Feshi Davası Kime Karşı Açılır?
İhalenin feshi davasının açılabilmesi için şikayet oluşturulması gerekmektedir. Şikayet ise dilekçe ile olur ve ihalenin feshi davasını bu ilgili dilekçe başlatır. İhalenin feshi davasında tarafların kafasını karıştıran en önemli unsur davalı olmamasıdır. Savunma mekanizması üzerinden ilerleyen dava sürecinde davalılar kendilerini savunduk dan sonra dava süreci ilgili mevcut duruma göre belirlenir.
İhalenin Feshi Davasını Açabilenler Kimlerdir?
İhalenin feshi davası açma hakkı olanlar hak sahibi olan kişilerdir. Kanun karşısında ihalenin feshi davasını açması için belirlenen haklara göre kişiler dava açabilir. İhalenin feshi davası açmasına izin verilen kişiler şunlardır:
- Açılan ihaleye teklif yolu ile katılan kişiler veya şirketler
- İhale sürecinde tapuda resmi olarak ismi bulunanlar
- İhalenin açılmasına sebep olan ana mala dair borçlu olanlar (malın sahibi de borçlu durumda olabilir)
- İhale sürecinde satışın yapılması için talepte bulunmuş ve borcun alacaklısı olanlar
İhalenin Feshi Davası Nedir?
İhalenin feshi davası icra takibinin ardından açılan bir dava türüdür. İcra sürecinde ihale açılmasına karar verilebilir. Bu karar sonucunda ise eğer ihale süreci başlatılmış ve hukuka aykırı şekilde hareket edilmiş ise dava açılma hakkı ortaya çıkar. Süreç en başta icraya mensup olduğu için icra müdürlüğü tarafından kontrol edilir ve denetlenir. İlgili ihalenin araştırılması ve olumsuz konumda olan bu durumdan zarar gören tarafların incelenmesi ve dinlenmesi gerekir.

İhaleye Fesat Karıştırma Nedir?
İhaleye fesat karıştırmak tamamen yasadışı olarak kabul edilir ve katılımcılara dava açma hakkı doğurur. Konu olan ihalede, eğer fesat karıştırma gibi bir sonuç ile karşılaşılır ise bu durumda ihalenin feshi davası açılabilmektedir. İhaleye fesat karıştırmanın farklı yolları vardır. Bu yollar şu şekilde sıralanabilir:
- İhaleye katılmak isteyen kişilerin katılımına izin verilmemesi
- İhale sürecinde gerçek değere aykırı hareket edilmesi
- İhalenin şeffaf olmaması
- İhalenin gerçeği yansıtmaması
- İhalenin dürüst olmaması
- İhaleye konu olan taşınmaz malın, ihale sürecinde gerçek değerinden bahsedilmemesi ve gerçek değerinden uzak miktarlar ile ihalenin başlatılması
- İhalede etik ve eşitlik dışı faktörler ve davranışlar ile karşılaşılması
İhalenin Feshi Davasının Sebepleri Nelerdir?
İhalenin feshi davasının açılma nedenleri arasında fesat karıştırma önemli bir konumda bulunur. Bunun yanı sıra ihalenin içerisinde gerçekleştirilen yasa dışı süreçler ve aynı zamanda ihaleye konu olan taşınmaz malın zararlı olması ya da hasarlı olması gibi sebeplerden dolayı da ihalenin feshi davası açılabilir.
Açılan ihaleye konu olan malın ihale sürecinde belirtildiği özellikleri taşıması gerekir. İhale süreci tamamlandıktan sonra ihaleyi kazanan taraf eğer malın ayıplı olduğunu görüyor ise bu durumda ihalenin feshi için sebep oluşur.
İhalenin Feshi Dava Dilekçesinde Hangi Bilgiler Yer Almalı?
İhalenin feshi dava dilekçesinde yer alması gereken bilgiler vardır. Bu bilgiler şunlardır:
- Şikayetçiye dair bilgiler.
- Şikayetçinin vekiline dair bilgiler.
- İcra dosya numarası.
- Dava başvurusunun hukuki sebepleri.
- Davanın konusu ve davanın açıklaması.
- Dava başvurusuna konu olan olaya dair kanıtlar.
- Mahkemeden talep edilenler.

İhalenin Feshi Davası Ne Zaman Açılır?
İhalenin feshi davası açma zamanı olayın vuku bulduğu tarihten itibaren 7 gün olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda dava için 1 yıllık ek süre tanınması da mümkündür. 1 yıl içerisinde yapılmayan başvurularda dava hakkı kaybedilir. İhalenin feshi davasında zamana göre hareket etmek önemlidir.
içeriğimizi beğendiyseniz yorum yapmayı unutmayını