BaşvuruFinans BaşvuruGüncel HaberlerResmi BaşvuruSosyal Başvuru

İtirazın İptali Davası Hangi Mahkemeye Açılır? Şartları Nedir? basvurusonucu

İtirazın iptali davası ile ilgilenen mahkeme kanun ile belirlenmiştir. Başvuru yapılması gereken mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.

İtirazın İptali Davası Hangi Mahkemeye Açılır?

İtirazın iptali davası açmak isteyen davacılar, doğrudan Asliye Hukuk mahkemesine başvuru yapabilir. İtirazın iptali davası ile yetkilendirilmiş olan mahkeme süreç ile ilgilenmektedir.

Farklı mahkeme türleri vardır ve her bir mahkeme türünün ilgilendiği ve yükümlülüğü olan konular bulunur. Bu konular dahilinde başvuruların dava türüne göre ilgili mahkemelere yapılması gerekir. İtirazın iptali davasında başvuru yapmak isteyenler dilekçelerini yetkili mahkemeye teslim etmelidir.

İtirazın İptali Davası Açma Şartları Nelerdir?

İtirazın iptali davasının açılma şartları kanun ile belirlenmiş olup bu şartlara uyulması gerekir. İtirazın iptali davası açmak isteyen kişilerin uyması gereken şartlar elzemdir. Dolayısıyla şartlar yerine getirilmediği takdirde itirazın iptali davasının açılmasına izin verilmez. Davanın açılması için yerine getirilmesi gereken şartlar şunlardır:

  • Hukuka uygun şekilde hareket edilmiş icra takibinin olması.
  • Zaman aşımı ile karşılaşmadan ve süre kısıtlama maruz kalmadan borçlu kişi tarafından itiraz edilmesi.
  • Dava açılmasının hukuki yararlarının olması.
  • Dava sürecinde kesin hüküm verilmemiş olması.
  • Davaya taraf olan öznelerin itirazın iptali davası için elzem olan arabuluculuk şartını sağlamış olmaları.

İtirazın İptali Davası Masrafları Nelerdir?

İtirazın iptali davasındaki masraflar içerisinde harç bulunur. Ancak ödenmesi gereken tek masraf harç değildir. Davanın türü ve kapsamına göre ödenmesi gereken masraflar değişebilmektedir. Örneğin dava için eğer bilirkişi incelemesi ve bilirkişi raporu gerekiyorsa bu durumda bilirkişi masrafları da ortaya çıkar.

Aynı zamanda yargılama ücretleri, başvuru ücretleri, dosya masrafları gibi masraflar da bulunur. İcra sürecinde ortaya çıkan masrafların da ödenmesi gerekebilir. İtirazın iptali davası için belirlenen masraflar değişiklik gösterebilir.

i̇tirazın i̇ptali davası hangi mahkemeye açılır? şartları nedir?
i̇tirazın i̇ptali davası hangi mahkemeye açılır? şartları nedir?

İtirazın İptali Davasının Masraflarını Kim Öder?

İtirazın iptali dava masraflarını ödeyen taraf çoğunlukla haksız çıkan taraftır. İtirazın iptali davasını açan taraf ile davalı olan taraf birbirinden ayrılır. Bu durumda dava masraflarını ödemesi gereken taraf haksız çıkan taraftır. Sonuç olarak mahkemeyi kaybeden tarafın masrafları ödemesi gerekmektedir.

Burada hüküm yine yargı merciine ait olmasına karşın çoğunlukla süreç bu şekilde işlemektedir. Alacaklı olan tarafın da mahkeme masraflarını ödemesi gerekebilir. Masrafların ödenmesi noktasında haklı olup olmamak, ispat külfetini kullanmak ve aynı zamanda alacaklı durumda olmak gibi kategoriler bulunur.

İtirazın İptali Davasında Zamanaşımı Var Mı?

İtirazın iptali davasında zamanaşımı olan bir dava türüdür. Bu icra davası tamamlandıktan sonra karar ortaya çıkar. Bu karara itiraz etmek için ise kişilerin bir senelik süreleri bulunur. Kararın kendisine ulaşmaları ya da itiraz talebinin kendilerine ulaşmalarını bekleyen özneler bu aşamadan sonra itirazın iptali başvurusu yapabilir.

İtirazın iptali davasında zaman aşımına maruz kalmamak için başvuruların bir yıl içerisinde yapılması gerekir. Bir yıl içerisinde yapılan başvurular çoğunlukla genel talep olarak sınıflandırılır. Genel taleple ispat sunulması ve mahkemeye deliller ile gidilmesi önem taşır.

i̇tirazın i̇ptali davası hangi mahkemeye açılır? şartları nedir?
i̇tirazın i̇ptali davası hangi mahkemeye açılır? şartları nedir?

İtirazın İptali Davası Ne Kadar Sürer?

İtirazın iptali dava süresi 5 yıl boyunca sürebilir. İtirazın iptali davasında farklı aşamalar vardır. Bu aşamaların her biri ortalama bir yıl sürer. Mahkeme tarafından belirlenen aşamalarda farklı sürelere tabi olunması da mümkündür.

İlk derece mahkemelerde genellikle süreç bir ila bir buçuk yıl kadar sürebilmektedir. Aynı zamanda mahkemenin istinaf sürecinin başlatılması için de bir yıllık süre gerekir. Ardından son aşama olan temyiz işleminde ise 2 yıllık süreç belirlenebilir. İtirazın iptali davası ortalama 4 ila 5 yıl sürer.

içeriğimizi beğendiyseniz yorum yapmayı unutmayını

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu