BaşvuruFinans BaşvuruGüncel HaberlerResmi BaşvuruSosyal Başvuru

Kanun Yararına Temyiz Başvurusunu Kim Yapar? Süre Var Mıdır? basvurusonucu

Kanun yararı için temyiz başvurusu yapma yetkisi Adalet Bakanlığı’nın sahip olduğu bir yetkidir. Buna ek olarak herhangi bir davada yanlış sonuca varıldığını iddia eden avukat, hâkim, davalı ya da davacı da kanun yararına temyiz başvurusu yapabilir.

Kanun Yararına Temyiz Başvurusunu Kim Yapar?

Kanun yararına temyiz davası çoğunlukla ilk derece mahkemelerin verdiği bir kararın kanuna uymaması sebebi ile temyiz yoluna gidilmesidir. Kanun yararına temyiz başvurusu geçerli sebepler olduğu müddetçe herkes tarafından yapılabilecek bir başvurudur.

Kanun Yararına Temyiz İçin Süre Var Mıdır?

Kanun yararına temyiz için süre yoktur. Kanun yararına temyiz yoluna gidiliyorsa bu yola gidilebilmesi için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmaz. Ancak, süre kısıtlaması olmasa bile temyiz yoluna gidilmesinin kanun yararına yani alınmış kararın kanuna ya da kanunlara aykırı olduğunun hukuki sebeplendirme yapılarak ispat edilmesi şarttır.

Kanun Yararına Temyiz Dilekçesi Örneği

Kanun yararına temyiz dilekçesi ya da bilinen diğer adı ile kanun yararına bozma dilekçesi içerisinde çeşitli bilgilere yer verilmesi gerekir. Bu bilgilere eksiksiz ve doğru bir biçimde yer verilmesi temyiz sürecine gidilebilmesi ve olumlu sonuç elde edilebilmesi açısından oldukça önemlidir. Kanun yararına temyiz dilekçesi hazırlarken temel dilekçe kurallarına uymanız gerekir. Buna ek olarak kanun yararına temyiz dilekçesi hazırlarken şunlara yer vermeniz gerekir:

  • Talep eden sanık kişinin adı
  • Talep eden sanık kişinin soy adı
  • Talep eden sanık kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası
  • Talep eden sanık kişinin adresi
  • Temyiz konusu
  • Temyize konu olmuş olan davanın dosya numarası
  • Müdafi avukatın adı
  • Müdafi avukatın soy adı
  • Temyiz yolunun bağlantılı olduğu hukuki maddeler
  • Sonuç ve istem
  • Varsa durum ile ilgili ispat belgesi ya da belgeleri

Yukarıda belirtilmiş olan kanun yararına temyiz başvurusu dilekçesini bir avukat eşliğinde hazırlamanız daha faydalı olabilir.

kanun yararına temyiz başvurusu
kanun yararına temyiz başvurusu

Kanun Yararına Temyiz Başvurusu Nereye Yapılır?

Kanun yararına temyiz başvurusunun yapılacağı yerler Adalet Bakanlığı ya da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı olabilir. Çeşitli davalarda kanun yararına bozma yani temyiz yoluna Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ya da Adalet Bakanlığı tarafından gidilirken çeşitli davalarda da kişinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ya da Adalet Bakanlığı tarafına başvuru yapması ile temyiz yoluna gidilebilir.

Kanun Yararına Temyiz Şartları Nelerdir?

Kanun yararına temyiz şartları, ilk derece mahkemelerin verdiği bir karar için temyiz yoluna gidilebilmesi için sağlanması gereken şartlardır. Kanun yararına temyiz ya da bilinen diğer adı ile bozma yoluna gidilebilmesi için şu şartların sağlanmış olması gerekir:

  • Söz konusu kararın ilk derece bir mahkeme tarafından alınmış olması gerekir. Söz konusu karar üst mahkemeler tarafından alınmış bir karar ise kanun yararına temyiz yoluna gidilemez.
  • Kanun yararına temyiz yoluna gidilebilmesi için söz konusu durumun HKMK madde 363 ile ilişkili olması ve maddeye uygun olması gerekir.
  • Kanun yararına temyiz yoluna gidilen konunun belgeler ile ispat edilmesi gerekir.
kanun yararına temyiz başvurusunu kim yapar? süre var mıdır?
kanun yararına temyiz başvurusunu kim yapar? süre var mıdır?

Kanun Yararına Temyiz Ne Zaman Sonuçlanır?

Kanun yararına temyiz yolunun sonuçlanma süresi için net bir süre vermek mümkün değildir. Kanun yararına gidilen temyiz yolunda davanın sonuçlanma süresi davanın niteliklerine ve mahkemenin yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Gidilen temyiz yolunun hukuki nedenler ile ilişkilendirilmesi ve belgeler ile ispat edilmesi gibi şeyler sayesinde süreç kısalarak kısa sürede olumlu sonuca varılabilir. Kanun yararına temyiz yolunun sonuçlanma süresi ortalama olarak kanun yararına temyiz başvurusu yapıldıktan sonraki 350 gündür. Çeşitli davalarda ortalama süre olan 350 gün süresi kısalabilir ya da uzayabilir.

içeriğimizi beğendiyseniz yorum yapmayı unutmayını

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu