BaşvuruFinans BaşvuruGüncel HaberlerResmi BaşvuruSosyal Başvuru

Kargo Hasar Tespiti Tutanağı Nasıl Yapılır? basvurusonucu

Kargo hasar tespiti yapılması alıcısı olduğunuz kargoyu aldığınız zaman kargo görevlisinin önünde yapmanız gereken ilk işlemdir.

Kargo Hasar Tespiti Tutanağı Nasıl Yapılır?

Bu işlem çoğunluğun yapmadığı bir işlem olsa da kargo hasar tespit tutanağı tutulabilmesi açısından çok önemlidir. Bu nedenle kargonuzu ürün görevlisi size teslim ettiğinde onun önünde kargonuzun hasar görüp görmediğini dikkatlice kontrol etmeniz gerekir.

Eğer size gönderilmiş olan kargoyu inceleyerek kargo görevlisinin önünde kargonuzda bir hasar tespit ederseniz kargo görevlisi ile beraber kargo hasar tespit tutanağı tutabilirsiniz. Kargo görevlisinin önünde kargoyu inceler ve hasar tespit ederseniz kargonuzun aldığı hasarın fotoğraf ve videolarını çekmeniz gerekir. Bu fotoğraf ve videolar kargo hasar tespit tutanağı konusunda ispat olarak işinize yarar.

Kargo hasar tespit tutanağı adınıza gönderilmiş olan bir kargonun hasarlı gelmesi durumunda kargo teslimatı esnasında kargo görevlisi ile beraber tutmanız gereken tutanaktır. Kargo hasar tespit tutanağı durum tespit tutanağı olarak da isimlendirilebilir. Kargo hasar tespit tutanağının taslak şeklinde kargo görevlisinde bulunması gereken bir belgedir.

Kargo hasar tespit tutanağının kargo teslimat anında tutulması gerekir. Kargo şirketleri göndericiye kargoyu teslim ettikten sonraki hasar gibi durumlarda herhangi bir şekilde sorumluluk almazlar. Hasar tespit tutanağı tutulduktan sonra dilerseniz gönderilen kargoyu iade edebilir ya da kargoyu size gönderen firma tarafından aynı kargo ürünün yenisini talep edebilirsiniz.

Eğer size gönderi gönderen taraf bir kurum ya da firma değilse söz konusu özel bir kargo ise daha farklı bir yol izleyebilirsiniz. Bu durumda hem kargoyu teslim alan kişi hem de gönderen kişi bağlı oldukları ikamet adresindeki kargo şubesine kargo hasar tespit tutanağı ile başvurarak kargo zararının karşılanmasını talep edebilir.

kargo hasar tespiti tutanağı nasıl yapılır?
kargo hasar tespiti tutanağı nasıl yapılır?

Kargo Hasar Tespit Tutanağı Örneği

Kargo hasar tespit tutanağı belgesi tüketici haklarının korunması için çok önemli bir belgedir. Kargo görevlisi önünde kargonuzu açarken hasar tespit etmeniz durumunda kargo görevlisinden kargo hasar tespit tutanağını talep etmeniz gerekir. Kargo görevlisinde hasar tespit tutanağı taslağı yoksa bu yasaya aykırı bir durumdur. Bu durumda kargo şirketini ve kargo görevlisini şikâyet etmeniz gerekir.

Kargo hasar tespit tutanağı yoksa görevli ile beraber kargonun genel bilgilerini ve hasar durumu gibi faktörleri yazarak elle tutanak tutulması gerekir. Kargo hasar tespit tutanağında yer verilmesi gereken bazı bilgiler vardır. Bu bilgilerin eksiksiz bir biçimde kargo hasar tespit tutanağında yer alması kargo hasarının karşılanması açısından çok önemlidir. Kargo hasar tespit tutanağında yer alması gereken bilgiler şunlardır:

  • Alıcı kişinin adı
  • Alıcı kişinin soy adı
  • Alıcı kişinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası
  • Alıcı kişinin iletişim bilgileri
  • Kargo taşıma faturası bilgileri
  • Kargoda meydana gelen hasar durumu hakkında bilgilendirme
  • İstenilen tazminat türü ve tutarı
  • Kargonun içeriği hakkında bilgi
  • Hasarlı parça adedi ve türü
  • Eksik parça varsa adedi ve türü

Yukarıda belirtilmiş olan bilgilerin yer aldığı bir hasar tespit tutanağının kargo görevlisi eşliğinde yazılarak kargo görevlisine teslim edilmesi gerekir. Kargo hasar tespit tutanağı ile beraber kargoyu da kargo görevlisine iade etmeniz zararınızın istediğiniz yol ile temin edilmesi için gereklidir. Eğer sorun hasar tespit tutanağı ile çözülmez ise tüketici hakem heyetleri aracılığı ile çözülme yoluna gidilebilir.

Kargo Görevlisi Kargo Hasar Tespit Tutanağı Tutmuyor İse Ne Yapmak Gerekir?

Kargo görevlisinin hasar tespit tutanağı tutmaması gibi bir durum resmi olarak söz konusu değildir. Yine de eğer kargonuzu görevli önünde açarak kargonun hasar gördüğünü görevliye göstermeniz durumunda kargo görevlisi kargo hasar tespit tutanağı tutmayacağını söylerse yapabileceğiniz bazı işlemler vardır.

Öncelikle kargo görevlisinin hasar durumu karşısında hasar tutanağı tutmayı reddetmesi gibi bir durum söz konusu alırsa kargoyu almayın ve kargoyu aldığınıza dair herhangi bir onay imzası atmayın. Kargoyu aldığınıza dair imza atarsanız ya da kargoyu teslim alırsanız herhangi bir hasar durumu için tazminat elde etme hakkınızı kaybetmiş olursunuz.

Kargo görevlisi size hasar durumunu belirtmenize rağmen kargo hasar tespit tutanağı tutmayacağını söylerse kargo görevlisinden bağlı olduğu şubenin müdürünü aramasını talep edebilirsiniz. Kargo görevlisi şube müdürüne de aramazsa kendisine kargoyu teslim almayacağınızı ve herhangi bir teslim alma belgesine de imza atmayacağını belirtmeniz gerekir.

Kargo görevlisine durumu belirttikten sonra kendiniz bağlı olduğunuz şehir ya da ilçede bulunan kargo şubesini arayabilirsiniz. Kargo şubesini aramasanız bile kargo şubesindeki yetkililer kargoyu teslim almama nedeniniz ile ilgili sizi arayabilirler. Bu iki durumda da şube yetkililerine durumu belirtmeniz gerekir. Buna ek olarak kargonun hasar aldığına dair fotoğraf ve video kaydı aldıysanız bununla da şube yetkililerine hasar durumunu ispat ederek tazminat talep edebilirsiniz.

kargo hasar tespiti tutanağı nasıl yapılır?
kargo hasar tespiti tutanağı nasıl yapılır?

Kargo Hasar Tespit Tutanağı MNG Kargo

MNG Kargo hasar tespit tutanağı tutulmuş ya da tutulmadığı için kargonun alıcı tarafından alınmadığı durumlarda kullanıcıya hasar tazminatı talep etme hakkı vermiş durumdadır. Hasarlı kargo durumu söz konusu ise ve bu durum MNG kargonun taşıma işlemleri esnasında oluşmuşsa kargo göndericisi ya da alıcısı olan kişi kargo hasar tazminatı talep edebilir.

Kargo hasar tazminatı tutarı kargonun içerisinde bulunan şeyin niteliğine göre değişiklik gösterir. Kargonun taşıma işlemlerinin başında sorumluluk belgesi ile taşıma işlemlerine başlanmışsa gönderi ya da alıcı kargonun hasar durumu ile ilgili herhangi bir tazminat talep edemez. Kargonun içerisinde bulunan şey eğer taşınması yasak bir şey ise de herhangi bir hasar tespit tazminatı MNG Kargo şirketinden talep edilemez. Kargo hasarı durumu için tam tazminat talep ediliyorsa kullanıcının kargoyu MNG kargoya teslim etmesi gerekir ve MNG kargo tam tazminat öderse kargoyu kullanıcıya geri vermek zorunda değildir.

Aras Kargo Hasar Tespit Tutanağı

Aras kargo hasar tespit tutanağı ile kargo teslim edilme işlemi esnasında kargonun hasar gördüğü belgelenmiş olur. Bu duruma ek olarak kargo görevlisinin hasar tespit tutanağı tutmaması gibi durumlarda gönderici ya da alıcı kişi tazmin dilekçesi ile hasarın tazminatını talep edebilir. Aras Kargo hasar tazmin dilekçesi Aras Kargo şubelerine yazılarak elden teslim edilir. Tazmin dilekçesinin yazılacağı ve verileceği kargo şubesinin kargoyu dağıtıma çıkaran kargo şubesi olması gerekir. Gönderici tarafından kargonun paketlenmesinin eksik yapılması gibi durumlarda Aras Kargo tarafından gönderici ya da alıcı kişiye herhangi bir tazminat verilmez.

kargo hasar tespiti tutanağı nasıl yapılır?
kargo hasar tespiti tutanağı nasıl yapılır?

Kargo Hasarları Her Zaman Kargo Şirketinin Sorumluğundadır?

Kargo hasarlarının sorumlusu her zaman kargo şirketleri değildir. Zaman zaman özellikle elektronik ve kırılgan ürünlerin yanlış paketlenmelerinden kaynaklanan hasarlar gönderici olan kişinin sorumluluğundadır. Buna ek olarak internetten alışveriş ile satın aldığınız bir ürünün hasarlı olarak tarafınıza ulaşması durumunda hasarın ortaya çıkış nedenine bağlı olarak kargo şirketi ya da gönderici firma size yeni ürün sağlaması ya da tazminat ödenmesi gibi yükümlülüklere sahip olabilirler.

Kargo hasarı kargo şirketinin sorumluluğunda da olsa gönderici şirketin sorumluluğunda da olsa teslimat esnasında tespit edilmelidir. Kargo görevlisinin teslimatı esnasında kargoyu açarak kargo hasar tespit tutanağı tutturup hasarınızın karşılanmasını sağlayabilirsiniz.

içeriğimizi beğendiyseniz yorum yapmayı unutmayını

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu