Şap Hastalığı İnsana Geçer Mi? ŞAP Hastalığı Nedir? basvurusonucu

Türkiye’de 8 Mart’ta ortaya çıkan yeni tip egzotik suş şap hastalığına karşı mücadele kapsamında, üretilen 1 milyon aşı ile hayvanların bu hastalıktan korunması amaçlanıyor. Şap Entitüsü Müdür Vekili Ertan Ağtürk, hastalığın hayvandan hayvana geçen bir hastalık olduğunu, etin tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmadığını ifade etti.
Şap Hastalığı İnsana Geçer Mi?
Ağtürk, şap hastalığının çift tırnaklı hayvanları etkilediğini ve bu hayvanlarda et ve süt verimi açısından kayıplara neden olduğuna dikkat çekerek, “Hayvanlarda 41 dereceyi bulan yüksek ateşle seyreden, aynı zamanda ağız, meme ve ayaklarda aftlara, yaralara sebep olan bir bulaşıcı hastalıktır. Bu hastalık, çiftçilerimiz için çok büyük bir verim kaybı yaşatmaktadır ifadelerini kullandı.
Şap Entitüsü tarafından üretilen 1 milyon aşının yanı sıra, yaklaşık 2,5 milyon aşı daha üretilerek, ülke çapında hayvanların bu hastalığa karşı korunması amaçlanıyor.

Şap Hastalığı İle Mücadele
Şap hastalığı ile mücadele etmek için Avrasya Bölgesi’ndeki 19 ülkenin oluşturduğu WELNET Sistemi’ne dahil olan ülkelerde alınan örnekler üzerine aşı çalışmalarına 1 aydır başlandı. Şap hastalığı ile mücadelede acil aşı üretimi prosedürü çerçevesinde 1 milyon aşı üretildi ve haftalık olarak 2,5 milyon aşı üretmeyi planlıyorlar. Şap hastalığı insanlara bulaşmamakta, etin tüketiminde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak, hayvan hareketlerinin kısıtlanmasında kesimlik hayvanlarımıza yönelik herhangi bir kısıtlama söz konusu değil. Çiftçilerden aşılama konusunda azami gayret göstermeleri isteniyor. Aşılama sonrası karantina, kordon ve tecrite uymaları gerekiyor.

Mutasyona Uğrayan Şap Virüsü Tekrardan Hastalığa Neden Oluyor
Türkiye Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Genel Başkanı Prof. Dr. Ufuk Ağtürk, “Şimdi çiftçilerimizde şöyle bir algı da var. ‘Efendim biz daha önce şapla aşıladık. Fakat hayvanlarımız tekrar hasta oluyor.’ Doğrudur. Bu, COVID-19 sürecinde de oldu. Çünkü virüs mutasyona uğruyor. Yeni egzotik bir suş giriyor. Daha önceki aşımız, daha önce çıkan tiplerle karşı olarak korumaktadır. Bu son tiple ilgili de aşımızı ürettik. Sahaya sevk ediyoruz. Çiftçilerin gelen ekiplere problem çıkarmadan aşılarını yaptırmaları hem hayvanların sağlığı hem de ekonomik açıdan oldukça büyük önem taşıyor. Böylece ekonomik kayıplara engel olunacağı açık bir şekilde görülebilir.
içeriğimizi beğendiyseniz yorum yapmayı unutmayını