Tescil Başvuru Sonucu Sorgulama Nasıl Yapılır? 2022
Tescil Başvuru Sonucu Sorgulama Nasıl Yapılır? 2022
Tescil başvuru sonucu sorgulama işlemi internet sitelerinde bulunan tescil sorgulama araçları yardımıyla yapılabilmektedir. Tescil başvuru sonucu sorgulama yapmak için herhangi bir yere üye olmaya gerek yoktur. Arama motorlarına ilgili soru yazıldığı taktirde sorgulama araçlarının bulunduğu sayfalar ekrana çıkmaktadır. Çoğunlukla Türk Patent Kurumu’na ait internet sitelerinden başvuru sorgulama ekranlarına ulaşılmaktadır.
Tescil başvurularını sorgulamak için bazı bilgiler istenmektedir. Bu bilgiler başvuruş numarası, başvuru yılı, hizmet birimi ve resim doğrulama olarak 4 ayrı aşamadan oluşmaktadır. Sırasıyla tüm bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlandığı zaman ‘’Ara’’ butonuna tıklayarak tescil başvurusu sonuçları sorgulanabilmektedir.
Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?
Tescil başvurusu çevrimiçi olarak yapılabilmektedir. Ayrıca ilgili belgeler hazırlanarak ilgili kurumlara gidip şahsen başvuru yapanlar da bulunmaktadır. Tescil başvurusu yapmadan önce kapsamlı bir araştırma yapılması gerekmektedir. İsim sahibi olacak markanın belirlediği ismin daha önce alınmamış olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca tescillenecek ürünün ya da hizmetinde aynı şekilde benzerlik ya da aynılık taşımaması önemli bir husustur.
Bu konuyla asıl ilgilenen kurum Türk Patent Kurumu olmaktadır. Türk Patent Kurumunun internet sitesine tescil başvurusu onaylanmış markaların isim listeleri bulunmaktadır. Başvuru yapılmadan önce listenin incelenmesinde fayda vardır.
Tescil Başvurusu Nereye Yapılır?
Tescil başvurusunun yapılacağı yer asıl olarak Türk Patent Kurumu’dur. Ön araştırmalar yapıldıktan sonra marka tescillenebilecek bir durumdaysa başvuru dosyası hazırlanmaktadır. Kurum tarafından başvuru dosyası detaylı bir şekilde incelenmektedir. İncelemelerin ardından kabulüne veya reddine karar verilmektedir. Verilen kararın ne olduğunu ise marka sahipleri tescil başvuru sonucu sorgulama ekranlarından öğrenebilmektedirler.
Türk Patent Kurumu tarafından başvuru dosyaları kabul edilmez ve ret sonucu çıkarsa markaların tekrar detaylı bir araştırma yaparak itiraz etme hakları bulunmaktadır. Bu durumda ise dosya tekrar değerlendirmeye alınmaktadır. Tescil başvurusu yapıldıktan sonra 2 ile 4 ay arasında markanın faaliyetlerini sürdürmesinde herhangi bir itiraz bulunduğu taktirde tescil dosyası tekrar değerlendirilmektedir. Yine gerekli görüldüğü taktirde veya detaylı araştırmalar ve kanıtlar dahilinde markalar ilgili konuda savunmalarını yapabilmektedirler.
Bu süreçler atlatıldıktan sonra tescil onayı alan marka tescil bedelini ödeyerek markasına ait belgeyi alabilmektedir.
Tescil Başvurusu İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
Tescil başvurusu için gerekli evraklar başvuru yapılmadan önce eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanmalıdır. Bu evrakları şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Marka logosu,
- Marka sahibinin kimlik fotokopisi,
- Firma ise vergi levhası,
- Faaliyet belgesi,
- Başvuru ücretinin ödendiğini ispatlayan belgeler veya banka dekontu,
Ticari bir unvana sahip olmak isteyen kişiler veya firmalar mutlaka tescil belgesi almalıdır. Aksi taktirde isim, ürün veya hizmet alanında çalıntılar meydana gelebilmektedir. Sektörler arasında yer alabilmek ve hizmetin orjinalliğini koruyabilmek için firmaların isim hakkı alması şarttır. Tescil değerlendirmeleri yapılırken de en çok dikkat edilen husus ismin, ürünün veya hizmetin daha önce var olup olmamasıdır.
Tescillenmiş bütün markaların kullanım hakları kendilerine aittir ve başka hiçbir marka tarafından kullanılamaz. Kullanıldığı taktirde cezai işlem uygulanma hakkı bulunmaktadır. Bu tarz durumlarda genellikle maddi ve manevi tazminat davası açılmaktadır. Dolayısıyla tescil belgesi almak logo ve isim belirledikten sonra önemli olan ilk aşamadır.
Tescil başvuru sonucu sorgulama bütün araştırmalar, planlamalar ve ödemeler yapıldıktan sonra takip edilmesi gereken bir süreçtir. İlgili kurum tarafından markalar veya şahıslar bilgilendirebileceği gibi insanlar internet siteleri üzerinden de başvuru sonucunu sorgulayabilmektedirler. Bu işlem herhangi bir markanın tescil belgesinin olup olmadığını kontrol etmek amacıyla da yapılabilmektedir.Daha fazla resmi işlemler için buraya tıklayınız.